Een persoonlijk dagboek over een post-partum depressie

Na de bevalling van mijn dochter Luna in oktober 2020 zat ik niet op een roze wolk. Mijn wolk kon je beter grijs en soms zelfs zwart noemen. Dat hoor je niet te zeggen of voelen, dacht ik, en er volgde een lange periode van diepzwarte gedachten, waar ik niet over sprak. Uiteindelijk na maanden ploeteren omdat er geen erkenning was voor mijn klachten, kreeg ik eindelijk de diagnose. Ik had een postpartum depressie.

'als geluk niet meer vanzelfsprekend is'

Tijdens deze periode had ik geen contact met lotgenoten en was ik opzoek naar gelijkgestemden. Het was de meest intense tijd van mijn leven, waaruit ik maar langzaam opkrabbelde. Het begon met blogs schrijven op mamaplaats en rolde uiteindelijk uit tot dit boek. Het is therapeutisch voor mijzelf geweest en heb het geschreven met flink wat tranen, maar het resultaat mag er zijn. Ik hoop dat het terecht komt bij de moeders die ook zoekende zijn naar iemand die weet hoe het voelt, die weet wat het is om een postpartum depressie te hebben en de eenzaamheid daarbij. Het is het moeilijkste waar ik ooit mee heb gedeald. De somberheid, angst en weinig verbinding met je kinderen voelen is zo verdrietig. Maar ik kan je nu wel vertellen, je bent niet alleen. Een postpartum depressie treedt op bij ongeveer 10-15% van alle vrouwen na de bevalling. 

Tijdens mijn postpartum depressie heb ik veel zelfontwikkeling doorgemaakt en ben ik positief veranderd als mens. Alles is maar relatief als je zo diep bent gegaan. Ik ben dankbaar voor deze transformatie en dat ik helder heb wat ik graag wil in het leven. Maar het allerbelangrijkste is dat ik kan genieten van mijn man en kinderen, want wat hou ik onwijs veel van alle drie.

Het is voor mij niet belangrijk of dit boek een bestseller wordt of niet. Zolang het maar terecht komt bij hen die ook denken dat ze de enige zijn die deze duisternis voelen na de geboorte van hun kind. Dit boek is eigenlijk voor alle kersverse ouders én iedereen met kersverse ouders om zich heen. Dit is mijn persoonlijke, rauwe en eerlijke verhaal van de meest intense heftige tijd in mijn leven.

Benieuwd naar mijn verhaal?